pakovanje gabaritnih proizvida

Uslužno pakovanje gabaritnih tereta u firmi TIM-COP

Preduzeća u Srbiji u cilju povećanja svog tržišnog učešća se okreću ka izvozu. Snabdevati strana tržišta je izazovno, jer su gotovo sva tržišta zahtevna, te na njima  vlada konkurencija koja svakodnevno postavlja sve više standarde.

Proizvodi koji se plasiraju na strana tržišta moraju da ispunjavaju najviše standarde sa time i pakovanje mora da odgovara istim zatevima.

Gabaritni tereti se ne mogu transportovati standardnim načinima (na paleti u prikolici ili vagonu) već se transportuju u otvorenim prikolicama koje ne pružaju zaštitu. Gabaritni tereti se ne mogu odložiti u magacine na police već se obično ostavljaju na pistama ispred  hala, a ne retko se istovaraju na mestima gde se i sastavljaju u neku veću mašinu (npr vetro generatori) gde su opet pod uticajem atmosferskih padavina. Tako gabaritni tereti u zavisnosti gde se transportuju mogu biti izloženi atmosferskim padavinama, kamenju, granama, prašini po nekoliko meseci što može dovesti do oštećivanja ovih proizvoda , umanjivanja njihove vrednosti ili reklamacije kupca.

Problem pakovanja gabaritnih tereta nije samo u njihovoj veličini, već u tome što ne postoji standardizovano rešenje za pakovanje jer je svaki proizvod drugačiji po veličini , obliku i sastavu. Kako bi se eliminisali ovi problemi mora se voditi računa o kvalitetu materijala za pakovanje, njihovoj strukturi i nameni.

Uslugu pakovanja naši mobilni operateri su obavili na terenu u proizvodnom pogonu kupca firme TIM-COP iz Temerina.

Visoki standard krajnjeg kupca firme SIEMENS-Nemačka i udaljena lokacija samog istovara zahteva da se proizvodi kvalitetno zapakuju. Tako zapakovani proizvodi se 7 dana  transportuju i još 14 dana čekaju na montažu na otvorenom.

Operateri su zahvaljujući našoj tehnologiji , savremenoj opremi i savremenim materijalima uspeli da reše ovaj problem i kvalitetno zapakuju delove verto turbine na zadovoljstvo kupca i krajnjeg korisnika.

Sam proces pakovanja se odvijao u nekoliko faza :

Prva faza:  Palniranje pakovanja- Analizirana je  dimenzija proizvoda  njegova težina  i mogućnosti manipulacije na mestu pakovanja.

Faza dva: Planiranje materijala koji se koriste: Određivanje koji materijali će se koristiti na osnovu oblika proizvoda , da li postoje slabe tačke koje bi mogle da u toku transporta dovedu do cepanja zaštitne folije ili do drugih oštećenja.

Faza tri: Pakovanje- tri operatera su samostalno upakovali proizvod.

U toku pakovanja ovog proizvoda iskorišćeno je preko 20 različitih materijala za pakovanje kako bi se postigla vrhunska zaštita. Neki od materijala su: Termoskuplajuća folija UV stabilna do godinu dana , Materijali za zaštitu od EPE , Strapping trake, Lepljive trake itd.

Trošak  pakovanja se kretao u granici od oko 1% od vrednosti tovara. Ovaj iznos predstavlja neznatan trošak u odnosu na cenu reklamacije. SIEMENS svaki proizvod koji se dopremi detaljno kontroliše da li ima oštećenja i svako uočeno oštećenje naplaćuje  mnogostruko skuplje od cene pakovanja.