PAMETNO PAKOVANJE
NAJŠIRI ASORTIMAN PROIZVODA

CRVENO ZLATO

Opis

Opis Proizvoda

NOVA SORTA PAPRIKE CRVENO ZLATO

Sorta crveno zlato je priznata 2016.godine i stavljena na sortnu listu poljoprivrednog bilja republike Srbije.Održavalac i prozvođač semena ove sorte je firma Horti partner d.o.o.iz Novog Sada.Sorta crveno zlato pripada sorti dugih plodova sa jednim vrhom tipa longum. Sorta je veoma bujnog rasta, stablo snažno i razgranato visine oko 70cm u proseku, listovi široki, eliptični i tamnozeleni. Plodovi su veoma krupni prosečne mase 160 do 250 grama, pljosnatog oblika sa suženjem na vrhu i najčešće se plodovi završavaju sa jednim vrhom. Plodovi su prosečne dužine 12-16cm, debljine mesa 6-8mm. Na koristan deo ploda (meso ploda) otpada 92% i 8% na otpadak (drška, loža i seme). Plodovi su u tehnološkoj zrelosti zelene boje a u botaničkoj crvene boje. Dužina vegetacije do fiziološke zrelosti potrbno je oko 120-125 dana, ranija je od sorte slonovo uvo za oko 10 dana. Pogodna je za proizvodnju iz rasada i direktnom setvom iz semena. Vrlo je prinosna , u uslovma dobre agrotehnike daje prinos 40-60t/ha. U uslovima intenzivne agrotehnike sa primenom fertigacije prinos može biti i do 80t/ha.

Sorta crveno zlato je veoma pogodna za različite oblike prerade i smrzavnje kako u industriji tako i u domaćinstvima. Zbog svog pljosnatog oblika plodova je veoma pogodna za pečenje i spravljanje aivara i sličnih prerađevina. Pri pečenju plodovi se lako ljušte.

Ono što je posebno karakteristično za ovu sortu da je je visoko tolerantna na bakterijalna obolenja koja se kod nas često javljaju.